DESCRIERE
Vinul BIO rosu sec - Merlot, EvDokimon, an 2019, de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos are o culoare rosu-inchisa, cu o textura corpolenta si un buchet bogat, cu taninuri echilibrate.
Viticultura este prezenta in traditia culturala a lumii de mii de ani. Se pare ca aceasta ar fi aparut prin anul 5000 i. Hr., la poporul persan, care a dat mai departe mostenirea asirienilor, si apoi grecilor.
In Grecia Antica, obiceiul era sa se bea vinul indoit cu apa, intr-un raport de 3:1. Grecii foloseau recipiente speciale, atat pentru prepararea vinului, cat si pentru racirea acestuia.
Tot aici era impamantenita traditia maturarii vinului, lucru pe care grecii il obtineau ingropand butoaiele cu vin in pamant, etanseizandu-le cu gips, rasina si smoala. De la greci, cultura vinului a trecut mai departe si la romani. Dupa caderea Romei, viticultura a suferit si ea o perioada de declin, fiind uitata complet in unele regiuni. Cu toate astea, gratie calugarilor si parintilor, care aveau nevoie de vin pentru savarsirea ritualului sfintelor slujbe, s-au pastrat peste timp cunostintele dobandite din vechime despre producerea si pastrarea vinului. Asa se face ca, in spatiul bizantin, calugarilor le-a revenit grija de a duce mai departe traditia viticola.
Culoare: rosu inchis
Aroma: corpolent, buchet bogat, taninuri echilibrate
Gust final bland, de o intensitate medie
An productie: 2019
Alcool vol.: 14%
Temperatura recomandata de servire: 13-15°C
Vinuri organice - Traditia viticola de la Sfantul Munte Athos
Climatul bland care invaluie peninsula Sfantului Munte este o adevarata binecuvantare pentru calugarii de aici, de vreme ce lipsesc din acest spatiu poluarea industriala si interventia brutala a omului. Peninsula ofera conditii remarcabile, atat ca proprietati ale solului, cat si ca temperaturi pentru cultivarea de soiuri deosebite de vin, de o calitate cu totul exceptionala.
Sfanta Mare Manastire Vatopedi detine plantatii intinse de vita-de-vie, unde parintii cultiva vinuri organice, vinuri care au fost deja premiate si certificate de Organismul de Control si Cetificare DIO. De asemenea, tot aici se gasesc si o crama la ultimele standarde, o distilerie si un spatiu menit degustarii de vinuri. Butoaiele uriase din lemn, pastrate in stare foarte buna, ne duc cu gandul la traditia vinului si la mainile harnice ale parintilor de aici, de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi.
Cultivarea si recoltarea strugurilor, producerea vinului si procesul de maturare a acestuia, toate au loc in spiritul desavarsit al respectului pentru mostenirea monahala si pentru cea lasata de parintii antichitatii. Un dar minunat pentru noi toti de la Sfantul Munte Athos.